Bilo da ste pokrenuli web stranicu, online prodavnicu, blog ili čak YouTube kanal logo je jedan od najvažnijih aspekata u samom početku.

Kako napraviti logo, da li je toliko teško i šta sve trebate znati prije kreiranja logotipa odgovaramo u današnjem tekstu.

Zašto je logo bitan

Logo je prva stvar koju korisnici primijete na vašoj stranici ili blogu. Svi znamo koliko je bitan prvi dojam u životu, a u internet svijetu on je možda još važniji. Koliko ste se puta sami našli u situaciji da uđete na stranicu, a tamo vas dočeka loš logo, čudan dizajn i sve vam daje osjećaj nesigurnosti. Sa stranice ovog tipa teško da ćete šta naručiti ili uvažiti savjet koji vam daje, a samim tim gubiti posao.

Kako Napraviti LogoLogo čini vašu stranicu profesionalnijom i daje nešto s čim se može poistovjetiti vaše ime jedan tip vizualizacije. Kada korisnici ugledaju vaš logo odmah pomisle na vašu web stranicu ili na vaš blog.

Proces kreiranja logotipa

Postoje dva različita načina kako da kreirate logo: jedan je da vi samostalno sudjelujete u cijelom procesu kreacije, a drugi je da angažujete dizajnera koji već ima veliko iskustvo te da vi samo dajete kreativni smjer, a dizajner da odradi ostalo.

Ako se odlučite da sami dizajnirate logo postoji mnogo stranica koje će vam ponuditi da opciju da kreirate logo kroz par jednostavnih unaprijed dizajniranih dijelova. Jedna takva stranica je FreeLogoDesign. Stranica je u potpunosti besplatan i nudi vam razne kombinacije koje možete koristiti da napravite savršen logo.

Kako Napraviti LogoPrije svega potrebno je da odaberete naziv koji ćete ubaciti u vaš logo, a zatim da odabere kategoriju logotipa. Nije isto da dizajnirate logo za Instagram, YouTube i Facebook ili recimo za web stranicu, blog ili web prodavnicu.

Nakon što ste odabrali naziv stranica će vam ponuditi mnogo različitih izgleda koji odgovaraju vašem nazivu. Ako recimo pišete blog o sportu i naziv bloga je vezan za sport ova stranica će vam sigurno ponuditi loptu ili obruč od koša ili recimo teniski teren ako pišete o tenisu.

Kombinacija je mnogo i ima nešto za ukus svih korisnika.

Kasnije vi možete doraditi logo, odnosno promijeniti boju, možda korigovati par detalja i na kraju sačuvati logo. Za svega par minuta uz stranicu ovog tipa možete kreirati logo koji je profesionalan i uredan.

Kada platiti logo

Koliko god vi imali ideju ili put koji želite pratiti ponekad je bolje posao ostaviti profesionalcima. Kao što smo spomenuli logo je veoma bitan, čak je od krucijalne važnosti za vaš budući posao stoga ako niste sigurni ne bi trebali uzimati nepotreban rizik i brinuti se hoće li vaš logo ispasti dobro.

Vi ćete potrošiti vrijeme i bez obzira koliko dobili besplatnih alata da napravite logo jednostavno ne možete sve staviti u jedan zajednički paket.

U ovim situacijama najbolje je da platite dizajnera koji će vam kreirati logo. Nakon što se odlučite koji će vam dizajner uraditi logo prelazite na fazu dogovora.

Kako Napraviti LogoPrije svega razgovarate s dizajnerom o vašem poslu, ciljevima i tome šta želite da predstavite. Nakon toga, dobit ćete nekoliko ideja za logo i tu počinje proces potrebnih izmjena kako bi došli do onog pravog rješenja. Ne trebate nametati dizajneru vaše ideje dajte mu priliku da i on predloži par svojih ideja koje će sigurno biti korisne.

Sjetite se kada radite s dizajnerom, on zna stvari koje vi ne znate i može mnogo bolju stvar da napravi. Jednostavno je dizajner ima više kreativne slobode u radu i može da isprati vaše želje koje besplatni ili plaćeni programi ne mogu u potpunosti da ispune.

Naša preporuka bi bila ako ne želite sami dizajnirati svoj logo ili ako vam treba logo da izgleda vrhunski i koji ne planirate dugo mijenjati angažujte dizajnera koji će vam napraviti visoko kvalitetan logo. Dobro razmislite koje su vaše ideje da su one izvodive i na osnovu toga donesite odluku hoćete li sami praviti logo ili ipak će to raditi profesionalac.

Kao što smo spomenuli dosta web stranica danas nudi mogućnost kreiranja logotipa i oni su jednostavni, te vam nije potrebno prethodno znanje za kreiranje logotipa, ali za određeni ljudski detalj ipak vam je potreban dizajner.

Milton Media

Author Milton Media

More posts by Milton Media
4 1 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x