Kako kupiti bitcoin pitaju se danas svi. Sećam se dana kada smo ih kupovali za par stotina dinara, a mnogi se danas kaju što su ih prodali po 100 evra.

Verujemo da ste svi od sada čuli za bitcoin i da vas je ova informacija mogla zaobići samo ukoliko ste prethodnih nekoliko godina proveli u pećini. Mnogi se i danas pitaju da li je bitcoin legalan.

Bitcoin je sve popularniji, a mnoge zemlje su za trgovanje ovim novčanicama uvele i zakonsku regulativu. Postoje i bankomati na kojima možete da konvertujete  svoje bitcoine u novčanice, te „novčanici“ gdje možete da ih čuvate. Pa hajde onda da vidimo i kako kupiti bitcoin.

Postoje mnoge stvari koje treba da znate, a u ovom tekstu ćete saznati da li se isplati ulagati u kripto valute, kako da započnete trgovinu i koji sajtovi su najbolji za to. No, krenimo redom.

Da li se trgovina bitcoinom isplati

Ukoliko ste ikada razmišljali da započnete trgovanje kripto valutama, vjerujemo da ste se ovo pitali.

Potražnja za ovom valutom je još uvijek velika, što znači da i njegova cijena još uvijek raste. Ali kako raste cijena koju treba da uložite kako bi kupili bitcoin, tako raste i vrijednost koju dobijate. Trenutno se trgovina bitcoinom smatra isplativijom od bankarskih depozita jer njihova vrijednost samo raste.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih vrijedi ulagati u bitcoin

 • Bitcoin je decentralizovan i u potpunosti nezavisan od vlada, lobista i raznih regulacija.
 • Transakciju ili kupovinu bitcoina možete izvršiti iz bilo kog dijela svijeta.
 • Trgovina bitcoinom je praktična jer vam je potreban samo pristup internetu. Novčanik za kriptovalute, gdje ćete čuvati podatke o trgovini može biti čak i papir.

Ipak postoje i neki nedostaci koje treba da znate prije nego što donesete odluku:

 • Nestabilan kurs je jedan od glavnih nedostataka bitcoina. Bitcoin je 2010. godine koštao manje od jednog zlota a od 2017. godine njegova vrijednost je znatno porasla. Ipak cijena postaje sve stabilnija što je svakako dobar znak.
 • Bitcoin transakcije su poprilično spore jer je arhitektura Bitcoina složena i pomalo zastarjela.
 • Transakcije su nepovratne. Ovo znači da, ukoliko izvršite transakciju na pogrešan račun, nikada nećete moći da vratite svoj novac nazad.
kako kupiti bitcoin
Kako kupiti bitcoin u BiH? Važe skoro ista pravila kao u Srbiji

Kako kupiti bitcoin u Srbiji

Postoji nekoliko načina na koji možete da kupite bitcoin. U nastavku pročitajte koji su to.

Kupite bitcoin na bankomatu

Kupovina bitcoina na bankomatu će postati jedan od najčešćih načina dolaska do ovih novčanica.  Ovi bankomati se nalaze svugdje u svijetu i skeniranjem QR koda jednostavno možete staviti bitcoin na svoj račun, nakon čega ćete dobiti potvrdu sa šiframa i upustvima o prenosu novca u novčanik.

Ipak, vodite računa da ćete za kupovinu bitcoina na bankomatu morati da platite proviziju, koja je najčešće između dva i osam posto, zavisno od ulaganja.

Ukoliko želite da saznate gdje se nalazi najbliži bitcoin bankomat, posjetite sajt CoinATMRadar.

Kupite bitcoin vaučerom

Vaučeri su mnogo povoljniji način kupovine kriptovaluta u odnosu na bankomat. Na internetu možete pronaći sajtove na kojima možete kupiti ove vaučere i tako dobiti određenu vrijednost kriptovalute. Takođe, vaučeri su dobar način da čuvate svoje bitcoine nakon što ih kupite.

Kupovina bitcoina u menjačnicama

Mjenjačnice su dobra opcija za stalnu trgovinu ali i za povremene transakcije. U zavisnosti od onoga šta vam je potrebno, na internetu se mogu naći razne opcije.

Neke od najpoznatijih menjačnica su

 • Bitfinex
 • BitFlyer
 • BitStamp,
 • Kraken
 • Coinbase
 • Gemini 
 • itBit

Mjenjačnice se razlikuju po sigurnosnim nivoima, opcijama plaćanja, gornjoj granici za kupovinu, taksama, a najveći nedostatak jeste birokratija koja podrazumijeva dijeljenje mnogih ličnih podataka.

Kupovina bitcoina bez posrednika

Ukoliko ne želite da dijelite svoje lične podatke onda je kupovina bitcoina bez posrednika prava opcija. Postoje mnoge zajednice kojima se možete priključiti i trgovati valutama.

Takođe, za kupovinu valuta bez posrednika se možete pridružiti i sajtu LocalBitcoins koji je najveći sajt za ovu vrstu transakcija.

Ipak, prilikom kupovine bez posrednika je potrebno da budete oprezni. I u trgovini bitcoinom, kao i bilo gdje drugo, imate veliki broj prevaranata, pa je potrebno da otvorite „sve četvere oči“.

Takođe, za kupovinu bez posrednika računajte i na proviziju od 10% i dogovorite cijenu prije ili za vrijeme transkacije kako se vrijednost bitcoina ne bi promijenila.

Ulaganje u investicioni fond

Ulaganje u investicioni fond predstavlja oblik kolektivnog ulaganja. U ovakvim situacijama investicioni fondovi izdaju akcije koje imaju trenutnu vrijednost valute. Na ovaj način možete vršiti transkacije bez direktnog kontakta sa osnivačima fonda.

kako kupiti bitcoin bezbedno
Kupovina bitcoina iskustva potražite na raznim forimima

Šta još treba da znate kod kupovine bitcoina

Za trgovinu bitcoinom biće vam potrebna obuka kako bi se snašli na ovom tržištu. Ono što treba da znate jeste da će vam nakon kupovine biti novčanik za čuvanje i skladištenje vaših novčanica.

Postoji pet vrsta novčanika bitcoine

 • Mobilni novčanici su ustvari jedan vid mobilne aplikacije. U mobilnim novčanicima sredstva su su stalno na raspolaganju korisniku pa je i obavljanje transakcija olakšano.
 • Hardver novčanici su ustvari posebna vrsta prenosivih uređaja koji podsjećaju na fleš memoriju. Ono što je karakteristično za ovu vrstu novčanika je da imaju najveću zaštitu protiv hakerskih napada, ali da bi izvršili transakciju potrebno je da imate vezu sa kompijuterom ili laptopom.
 • Papirni novčanici su posebna vrsta novčanika koja se smatra jednom od najsigurnijih opcija za čuvanje kriptovaluta. Da bi dobili svoj papirni novčanik potrebno je da se registrujete na posebnu platformu nakon čega ćete dobiti privatni i javni ključ. Papirni ključ su ustvari dva QR koda. Javni je adresa na koju ćete da primite bitcoin a privatni je ključ koji se koristi prilikom trošenja sredstava. Bitno je i da pažljivo čuvate svoj papirni novčanik jer, ukoliko ga izgubite, pristup novcu je izgubljen.
 • Web novčanici se nalaze na posebnim serverima. Da bi pristupili svom web novčaniku, treba da napravite račun na web stranici. Ovu vrstu novčanika odlikuje niži nivo zaštite pa su podložniji hakerskim napadima. 
 • Desktop novčanici su instalirani na računaru i korisnicima nude visok stepen zaštite i stalnu kontrolu nad sredstvima. Osnovna podjela desktop novčanika je na debele i tanke.

Završna riječ

Investiranje u kriptovalute predstavlja dobar način dodatne zarade novca koja postaje sve popularnija i popularnija u svijetu. Uz malo hrabrosti i umijeća i vi možete da trgujete bitcoinom i tako zaradite super novac.

Ovo je samo jedna od mnogih opcija rada preko interneta koja se nudi Ukoliko vas zanima kako još zaraditi preko interneta bez puno truda i znanja, pročitajte naš tekst o tome kako možete zaraditi klikanjem reklama.

Preporuka:

Ako imate pitanja vezanih za zaradu od kuće, digitalni marketing i SEO optimizaciju pišite nam na email info@miltonmedia.rs