Skip to main content
Zanimljivo

Trambolina nije samo zabava, već i ozbiljan trening sa 4 sjajna benefita

Svaki elitni sportista će vam reći da je kros (unakrsni) trening nezamenljiv preduslov za top formu i kondiciju.

I dok mnogi misle da je trambolina rezervisana

trambolina nije samo zabava, već i ozbiljan trening sa 4 sjajna benefita

Women group on sport trampoline. Fitness workout.

samo za zabavu, profesionalci znaju koliko trening na mini trambolini može biti koristan i često, neophodan u postizanju maksimalnih rezultata.

Evo 4 ozbiljna razloga zbog kojih bi trening na trambolini trebalo da uvrstite u svoje redovne aktivnosti.

Veća mišićna snaga

Ako ste ikada radili bilo kakav kardio ili trening visokog intenziteta, sigurno već znate da se skokovi koriste kao savršena vežba za celo telo (setite se burpija).

Kada skačete na trambolini, a ne na tvrdoj podlozi, tu pauze u naporima praktično nema. Dakle skakanje na trambolini je mnogo efikasnije.

Ako se usudite i probate da uradite i nešto više od pukog skoka, poput okretanja, podizanja noge i sl., povećavate efikasnost treninga za celo telo.

Veća kardiovaskularna izdržljivost

Kontinuirano skakanje je intenzivan kardio trening.

Toliko da je 10 minuta skakanja na trambolini kardiovaskularni ekvivalent trčanju od 30 minuta!

Zamislite trening koji biste mogli da dobijete za sat vremena razigranog skoka na trambolini! Skakanje na trambolini pokreće krv pri prvom skoku. Zbog elastične površine, oprugu je teško zaustaviti, tako da i onda kada mislite da ne možete više, sprava će se sama pobrinuti da probijete svoje granice.

Kontinuirano skakanje održava srčani ritam na u “crvenoj” zoni. Odličan kardio trening.

Bolja koordinacija i ravnoteža

Skakanje na trambolini zahteva puno ravnoteže i koordinacije da biste ostali uspravni i nastavili da skačete.

Problem isa ravnotežom i slaba koordinacija su prepreka za ozbiljnije treniranje, a posebno u profesionalnom sportu. Zbog toga je ovaj vid treninga vrlo čest izbor profesionih sportista.

Na koji način trambolina pomaže u razvijanju perfektne ravnoteže i koordinacije? Zbog elastične podloge  morate biti hiper-svesni svog centra gravitacije dok skačete. Morate imati na umu gde i kako vaša stopala sleću i morate brzo reagovati.

Skakanje na trambolini skraćuje vreme vaše reakcije što je ogroman benefit u svakom sportu.

Fleksibilnost na maksimum

Skakanje ojačava i izdužuje mišiće, što je glavni preduslov za veću fleksibilnost.

Kontinuirano skakanje je svojevrsna meditativna vežba, tokom koje se opuštaju i mišići i um. To je drugi preduslov da postignemo veću fleksibilnost tela.

Sve ovo najviše dolazi do izražaja kod atletičara i powerliftera, čiji sport podrazumeva dugotrajno ponavljanje istih pokreta.

Ozbiljni sportisti znaju da je najveća vrednost unakrsnog treninga u većoj efikasnosti i minimalizaciji povreda.

Iako mnogi ljudi ne prepoznaju skakanje na trambolini kao pravi sport, on je olimpijski sport još od 2000. godine. Tako da, kada vreme bude loše za vožnju biciklom, ili vam se baš ne ide na plivanje, a vi potražite najbližu trambolinu, ili nabavite svoju. Na tržištu postoji veliki izbor trambolina baš za treninge. One zauzimaju minimalan prostor, pa zašto da ne? Nabavite jednu za kućni trening i zabavu.

Ako pritom još i radite od kuće, što je čest slučaj za one iz oblasti digitalni marketing, razvoj softvera, i sl., onda je ideja o nabavci mini tramboline za kuću pravo rešenje. Oslobodićete se stresa, opustiti se i uraditi odličan kardio trening na 15- minutnoj pauzi.

Foto: Image by prostooleh on Freepik