Skip to main content

Kako se obući za intervju ili TV nastup? Intervju predstavlja jedan od najvažnijih trenutaka u vašem životu.

Razlika između uspješnog i neuspješnog intervjua može značiti da li ćete dobiti posao ili ne.

Također uspješan nastup na TV – u može značiti da vaša kompanija dobije više publiciteta i na taj način postane uspješnija. Ovo su samo dva razloga zašto je odjeća i ispravan način odijevanja krucijalan.

Potrebno je da imate već plan i ideju kako da se obučete, ali također je i bitno da se ne oblačite kako bi se oblačili za biznis sastanke ili konferencije.

Istražite emisiju na kojoj nastupate

Ako znate na kojoj emisiji će te gostovati, pogledajte par prošlih epizoda te obratite pažnju šta su drugi gosti nosili. Također istražite da li ćete stajati iza stola ili možda sjediti na stolici.

Provjerite da li se emisija snima unutra ili vani, pokušajte da naučite mnogo stvari koje će vam koristit prije dolaska u televizijski studio.

kako se obući za intervju ili tv nastup
Sa profesionalnim izgledom ne možete pogrešiti

Kako se obući za intervju? Odjeća i boje koje trebate izbjegavati

Pokušajte da što više izbjegavate pruge i svaku majicu ili košulju koja na sebi ima bilo kakav vid prugastog dizajna.

Prugasta odjeća može dovesti do optičke iluzije koja se zove moire obrazac, gdje se svaka pruga bori za vizuelnu dominaciju u odnosu na ostale.

Nikada ne smijete nositi sve crno ili sve bijelo. Iako ima pozitiva u ovom načinu odjevanja neutralne boje kao što su svijetlo siva, lila ili možda plava predstavljaju bolji i vedriji izbor.

Dakle miješajte različite boje i nemojte se brinuti zbog toga što su ovo dosta svijetle boje zato što kamera doda određenu dozu konstrasta.

Svaka od ovih boja može proći, međutim zelenu boju nikada ne smijete unositi u televizijski studio.

Danas skoro svi specijalni efekti se izvode pomoću zelenog platna, te vi možete sa vašom majicom poremetiti cijeli set na kojem nastupate.

Kada je riječ o odjeći sve je dozvoljeno, samo trebate povesti računa o nakitu koji nosite i ako nosite naočale pokušajte da za ovaj nastup stavite leće.

kako se obuci za intervju
Kako se obući za intervju za posao ili TV

Kako se obući za intervju – Šta trebate ponijeti u TV studio

Uvijek sa sobom nosite dva ili više različitih odjevna predmeta, neka to budu različit sako ili džemper. Može biti dosta nezgodno ako se pojavite na setu, a nosite isti sako kao i voditelj, stoga je poželjno da budete spremni na iznenađenje.

Poželjno bi bilo da ponesete češalj ili četku za kosu kako bi mogli uraditi finalne detalje pred sam početak emisije.

Sa sobom uvijek pored češlja ponesite i torbu u koju možete staviti vaš novčanik, mobitel i ključeve od auta. Džepovi vam moraju biti u potpunosti prazni prilikom nastupa.

kako zaraditi od fotografije
Ležeran izgled je dobar za kreativne poslove

Kako se obući za intervju i kako se ponašati pred kamerom

Uredu je ako ste nervozni, ali pokušajte da se smirite i izgledate prirodno što je više moguće.

Dvije najčešće greške koje ljudi čine su da se cijelo vrijeme smiju ili unervoze i jednostavno šute cijelo vrijeme.  Sjetite se zašto ste tu i šta imate reći, zatim duboko udahnite i zatim počnite govoriti.

Pokušajte da koristite geste koje nisu previše upadne, tako da ne bi mahali rukama cijelu emisiju. Diranje lica nije poželjno, zbog toga pokušajte da vaše ruke ako je to moguće stavite u krilo.

Ako niste vremenski ograničeni dan prije uradite probnu emisiju kako bi eliminirali što više grešaka.  Kao dio vaše pripreme obucite odjeću koju planirate obući i na dan snimanja.

Cilj ove probe je da vidite kako se ponašate pred kamerom i koja su to vaše osobine koje želite naglasiti, a koje sakriti.

Preporuka:

Ako imate pitanja vezanih za zaradu od kuće, digitalni marketing i SEO optimizaciju pišite nam na email info@miltonmedia.rs