Skip to main content

Ovaj kratki wordpress vodič za početnike će vam odgovoriti na osnovna pitanja vezana za izradu wordpress stranica.

Verovali ili ne, ali znati kako napraviti veb stranicu od nule jedna je od najvažnijih veština koju biste danas kao vlasnici malog preduzeća trebali savladati.

Danas za pomoć imamo hiljade raznih tutorijala na ovu temu koji u mnogome olakšavaju stvari pa više nije tako komplikovano odgovoriti na pitanje kako napraviti WordPress sajt.

Za početak će vam trebati dobra ideja, malo istraživana o dizajnu i tome šta želite i na koji način da servirate svojim posetiocima, a za sve ostalo smo pripremili ovaj wordpress vodič korak-po-korak.

Zašto samostalno praviti web stranicu

Ako znate kako da napravite sopstvenu veb stranicu, uštedećete tonu novca na veb programerima i dizajnerima. Ovo će vam takođe omogućiti da pratite trendove na tržištu i stavljate nove stvari na svoju veb stranicu bez potrebe za pomoć programera niti odugovlačenja i dodatnih troškova.

Efikasno ćete biti ispred svoje konkurencije, jer dok njihovi projekti usporavaju potreba da se konsultuju sa programerima, većinu stvari ćete moći sami da napravite (u razumnom roku, naravno). S tim u vezi, najvažniji deo slagalice ovde je taj što možete naučiti kako da napravite wordPress veb sajt, a zatim sami stvoriti nešto sjajno za svoje poslovanje ili projekat.

I na kraju, ali ne najmanje važno, “Uradi Sam” pristup (ovde nisu potrebne veštine kodiranja) koji ovde predstavljamo je neverovatno prihvatljiv za budžet. U stvari, možete da napravite i pokrenete svoj veb sajt za manje od 4000 dinara godišnje. Zato je bitno slediti ovaj wordpress vodič

Kako napraviti web stranicu u wordpressu

wordpress vodič
WordPress vodič

Nabavite naziv domena

Prvo ćete morati da kupite ime domena. Ovo je veb adresa koju će ljudi koristiti da vas pronađu. Kupovina imena domena je izuzetno jednostavna. Samo se uputite kod registratora imena domena – dobro poznati je recimo “Namecheap” – a zatim potražite željenu adresu.

Dobro ime domena trebalo bi da bude što bliže nazivu vaše veb stranice ili preduzeća. Trebalo bi da bude što kraće. Što se tiče najbolje ekstenzije imena domena (tj. dela na kraju imena vašeg domena), .com je najčešći / najpopularniji.

Ovo je relano sigurica, ali ukoliko želite da kupite domen sa .rs ekstenzijom onda ćete morati da koristie usluge nekog od domaćih provajdera kao što je “Registar Nacionalnih Internet Domena Srbije (RNIDS)” i tamo pogledati kod koga je najbolje zakupiti ime.

Biranje Hostinga

Nakon što odaberete ime, morate odabrati mesto gde će se vaš veb sajt nalaziti. To ze zove “Hosting”.
U većini slučajeva možete u isto vreme završiti priču i oko hostinga i oko imena veb sajta kod određenih provajdera, zavisi za šta ste se odlučili, ali je ovo najbitniji korak od svih.

Planovi hostinga se godišnje kreću od 20 evra pa na više, u zavisnosti da li ćete kupovati server samo za sebe (Dedicated server – mnogo skuplja opcija) ili deljeni hosting (Shared – povoljnija opcija ali se povinujete globalnim podešavanjima servera kao i svi drugi koji koriste taj hosting).

wordpress vodič

Takođe je bitno znati da li ćete i koje opcije koristiti. Na primer da li će vam trebati otvoreni svi portovi radi importa proizvoda na sajt preko linka recimo ili ćete želeti da imate 10+ veb sajtova na tom hostingu. Nakon svega, ukoliko to nije urađeno na početku, morate povezati ime vašeg sajta sa hostingom.

Instalacija WordPressa

Većina hostova će imati u sebi nešto što se zove “One-click WP Instal”, što praktično znači da jednim klikom instalirate WordPress na svoj sajt i da možete krenuti sa korišćenjem. Zato je bitno birati hosting koji će vam u startu olakšavati posao kao i biti odma pri ruci čim nešto pođe naopako.

Manuelna instalacija WordPress-a je malo komplikovanija jer je morati skinuti na svoj kompjuter, pa onda preko cpanela vašeg hostinga ubaciti na sajt što ume da bude zbunjujuće početnicima.

Biranje wordpress teme

Da biste maksimalno olakšali sebi, preporučujemo odabir teme koju ćete malo doterivati i izmeniti ubacivanjem svog sadržaja umesto onog “dummy content-a”. Najbrža i najbolja do sada se pokazala Astra tema sa svojim Elementor page builderom a to možete proveriti i na internetu. Ovo sve može biti besplatno a ima i svojih PRO verzija koje se plaćaju, po nama – nisu potrebne.

Ukoliko ne želite temu, stvari mogu biti nezgodne jer se kreće sa običnim graditeljom stranice i onda ste prilično ograničeni u većini akcija. Savetujemo korišćenje barem Elementor graditelja da biste olakšali sebi stvari i dodali malo modernog u svoj sajt.

doterivanje i dodavanje
Wordpress vodič

Doterivanje i dodavanje

Nakon ovoga ostaje vam samo da se igrate sa rasporedom i sadržajem a to je sve na vama. U WordPress-u sve može da se pomeri i promeni zato ne očajavajte ako nešto nije po vašoj volji od samog početka.

Takođe za pomoć oko funkcionalnosti vašeg veb sajta imate i razne plugin-ove koji će vam u roku od minut i uglavnom besplatno rešiti problem koji bi programerima trebao mesec dana da reše i koštao bi ogromne sume novca.

Kad sve bude gotovo, sajt će biti na google a onda ostaje samo da se ili ručno indeksira preko google-a ili da se instaliraju pluginovi koji će vam optimizovati sajt, u zavisnosti od vašeg znanja i želje za angažovanjem vi odlučite kako želite ovo da odradite, ali imajte na umu da je jako bitno da sajt uvek bude optimizovan i indeksiran.

MOŽDA VAS ZANIMA