Skip to main content

Kreditne kartice su finansijski proizvodi koji vam omogućavaju da trošite novac koji vam unapred odobrava banka ili finansijska institucija.

One su popularan način plaćanja zbog svoje praktičnosti i fleksibilnosti. Evo nekoliko osnovnih karakteristika i informacija o kreditnim karticama koje vredi znati:

Funkcija Pozajmice: Kada koristite kreditnu karticu, zapravo pozajmljujete novac od izdavača kartice. Svaki put kada nešto kupite, iznos se oduzima od vašeg odobrenog kreditnog limita.

Kreditni Limit: Svaka kreditna kartica ima određeni kreditni limit, što je maksimalni iznos koji možete potrošiti. Ovaj limit se određuje na osnovu vaših prihoda, kreditne istorije i drugih faktora.

Naknade i Kamate: Većina kreditnih kartica naplaćuje kamatu na dugove koji nisu plaćeni u punom iznosu do određenog roka. Takođe, moguće su i druge naknade kao što su godišnje naknade, naknade za kasno plaćanje, itd.

Rok za Beznaplatnu Kamatu: Mnoge kreditne kartice nude grace period (roka beznaplatne kamate) – obično od 20 do 30 dana – tokom kojeg ne plaćate kamatu na svoje kupovine ako iznos duga isplatite u potpunosti.

kreditne kartice Minimalna Plaćanja: Svaki mesec ćete dobiti izvod sa minimalnim iznosom koji morate platiti. Međutim, plaćanje samo minimalnog iznosa znači da ćete na ostatak duga plaćati kamatu.

Prednosti i Nagrade: Mnoge kreditne kartice nude dodatne prednosti kao što su nagradni bodovi, milje za česte letove, popusti u određenim prodavnicama, osiguranje putovanja, itd.

Zaštita Potrošača: Kreditne kartice često nude dodatnu zaštitu, kao što je osiguranje od krađe ili oštećenja kupljene robe, kao i olakšice u slučaju spora s trgovcem.

Izgradnja Kreditne Istorije: Redovno korišćenje i odgovorno upravljanje kreditnom karticom može pomoći u izgradnji dobre kreditne istorije, što je važno za buduće finansijske transakcije kao što su krediti za kuću ili automobil.

Važno je koristiti kreditne kartice mudro i odgovorno kako biste izbegli visoke dugove i finansijske poteškoće. To podrazumeva praćenje troškova, plaćanje računa na vreme i izbegavanje prekomernog trošenja.

kreditne kartice Saveti za korištenje kreditnih kartica

Korišćenje kreditnih kartica može biti veoma korisno, ali je važno to raditi odgovorno kako biste izbegli dugove i finansijske probleme. Evo nekoliko saveta za mudro korišćenje kreditnih kartica:

  1. Plaćajte Račune na Vreme: Redovno plaćanje računa za kreditnu karticu na vreme je ključno. Kasna plaćanja mogu dovesti do dodatnih naknada i negativno uticati na vašu kreditnu ocenu.
  2. Izbegavajte Nošenje Visokog Duga: Visoki dugovi na kreditnim karticama mogu dovesti do visokih kamata. Pokušajte da održavate dug na niskom nivou u odnosu na vaš kreditni limit.
  3. Pazite na Kamatne Stope: Budite svesni kamatnih stopa na vašim kreditnim karticama i razmislite o prenosu duga na karticu sa nižom kamatnom stopom, ako je to moguće.
  4. Koristite Grace Period: Ako vaša kreditna kartica nudi grace period (period bez kamata), iskoristite ga plaćanjem celokupnog duga pre isteka roka kako biste izbegli kamate.
  5. Ograničite Broj Kreditnih Kartica: Imati previše kreditnih kartica može biti teško za upravljanje i može povećati rizik od prekomernog trošenja.
  6. Budite Svesni Naknada: Upoznajte se sa svim mogućim naknadama koje vaša kreditna kartica može naplaćivati, uključujući godišnje naknade, naknade za prekoračenje limita, naknade za kasno plaćanje, itd.
  7. Kontrolišite Svoje Troškove: Vodite računa o svojim troškovima i ne trošite više nego što možete sebi da priuštite.
  8. Izgradite Kreditnu Istoriju: Odgovorno korišćenje kreditne kartice može pomoći u izgradnji dobre kreditne istorije, što je važno za buduće kredite.
  9. Proveravajte Izvode Redovno: Redovno proveravajte izvode sa kreditne kartice kako biste se uverili da nema neautorizovanih transakcija.
  10. Koristite Nagrade Mudro: Ako vaša kreditna kartica nudi nagradne bodove ili milje, koristite ih mudro i osigurajte da ne trošite više samo kako biste sakupili nagrade.

Pametno korišćenje kreditne kartice zahteva disciplinu i odgovornost. Važno je biti svestan svih uslova korišćenja i raditi na održavanju zdrave kreditne istorije.

kreditne kartice Kako izvaditi kreditnu karticu?

Da biste izvadili kreditnu karticu, trebate proći kroz nekoliko koraka. Proces može varirati u zavisnosti od banke ili finansijske institucije, ali osnovni koraci su obično sledeći:

Prvo istražite različite kreditne kartice koje nude banke i finansijske institucije. Pogledajte uslove korišćenja, kamatne stope, godišnje naknade, limite, nagradne programe i druge karakteristike koje su vam važne.

Banke obično proveravaju vašu kreditnu istoriju i ocenu kako bi odredile vašu sposobnost vraćanja duga. Možete unapred proveriti svoju kreditnu istoriju kako biste znali na čemu ste.

Obično će vam biti potrebni lični dokumenti (kao što su lična karta ili pasoš), dokaz o zaposlenju i prihodima (npr. poslednji tri platna lista ili porez na dohodak), kao i možda dodatni dokumenti u zavisnosti od banke.

Zahtev za kreditnu karticu možete podneti online, putem pošte, telefonom ili lično u filijali banke. Neki bankari mogu pomoći u popunjavanju zahteva ako to radite lično.

Nakon podnošenja zahteva, banka će procesuirati vaš zahtev i izvršiti proveru kreditne sposobnosti. Ovo može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Ako vam je zahtev odobren, banka će vam poslati kreditnu karticu poštom na vašu adresu. Nakon što primite karticu, obično trebate pozvati broj naveden na nalepnici kartice ili aktivirati karticu putem interneta kako bi postala operativna.

Postavite svoj PIN kod za korišćenje na bankomatima i u trgovinama. Takođe, možete se registrovati za online bankarstvo za lakše upravljanje vašom karticom.

Vrlo je važno da pažljivo pročitate i razumete uslove korišćenja, uključujući kamatne stope, naknade, limit potrošnje i pravila za minimalne uplate.

Važno je napomenuti da odgovorno upravljanje kreditnom karticom zahteva disciplinu u trošenju i redovno plaćanje dugova kako biste izbegli visoke kamate i naknade.

Preporučujemo da pročitate: