Skip to main content

Pažnja, pažnja, pažnja, daje se na znanje… ee tako je možda bilo prije. Sada se vijesti i informacije saznaju drugačije. Čitajući tekstove na blogovima.

Pa kako napisati tekst za blog u 8 koraka? A da pri tome privučeš pažnju?

Prva bitna stvar, koju moraš znati je kako napisati blog? Pisanje bloga je kao vožnja, uzalud ti svi pričaju kakva je vožnja, ili ti učiš o toj istoj vožnji, dok ti ne osjetiš sve papučice u autu. Kvačilo, gas, kočnica na papiru su jedno, realnost je nešto sasvim drugo.

Tako je i sa blogom. Uzalud ti neko „trubi“ (trubi-konstantno priča) o pisanju bloga, ako se ti ne usudiš sjesti i pisati blog? Dakle, usudi se sjesti u auto, usudi se na barem jednu vožnju. Za ovu vožnju moraš znati kako pisati blog i kako napisati tekst za blog u 8 koraka?

Prije nego što napišeš blog, postavi sebi pitanje: „Zašto bi neko čitao moj tekst na blogu?“ i „Kako da svoje čitaoce/publiku natjeramo, ne doslovno, da se vrate po još ?

Za početak dobar post na blogu treba biti zanimljiv i poučan. Blogovi bi trebali odgovarati na pitanja i pomoći čitaocima da riješe izazov s kojim se suočavaju – a ti to moraš uraditi na što zanimljiviji način.

Nije dovoljno samo odgovoriti na nečija pitanja – tokom pisanja moraš pružiti konkretne korake šta i kako dalje poduzeti. Naprimjer, tvoje obraćanje publici, i rješavanje njihovih problema treba biti na što zanimljiviji način, tako da ga nastavljaju čitati.

PUBLIKA

Ahh, ta publika. Ali naravno prva stvar na ovom popisu je publika. Da nema publike ne bi bilo ni tebe ni tvog bloga. Dakle, moraš razumjeti svoju publiku, prije nego što počneš pisati svoj blog. Da bi lakše razumio/-la svoju publiku, postavljaj sebi pitanja, kao što su: „O čemu želi znati moja publika?“ ili „Šta će odjeknuti kod njih?“. Jako je bitno da znaš osobine svoje publike. Razmisli koliko znaš o njima, njihovim interesima dok smišljaš temu za svoj tekst za blog.

kako napisati tekst za blog u 8 koraka?
Kako napisati tekst za blog u 8 koraka?

Naprimjer, ako tvoji čitaoci žele pokrenuti posao, vjerojatno im ne trebate pretrpavati informacijama o društvenim mrežama – većina njih to već ima.

Informacije kako prilagoditi pristup društvenim mrežama, je solidna informacija za posao, ali nije odgovor na dati problem.

DOMENA

Dalje, trebat će ti mjesto za hosting ovog i svakog drugog bloga koji napišeš. To zahtijeva odabir sistema za upravljanje sadržajem CMS i usluge hostinga, domene.

CMS

CMS pomaže stvoriti domenu web mjesta na kojoj ćeš zapravo objaviti svoj blog. CMS platforme mogu upravljati domenama  i poddomenama.

 Bez obzira stvarate li domenu ili poddomenu za pokretanje svog bloga, moraš odabrati uslugu web hostinga nakon što odabereš CMS.

PLAN

Cjelokupan postupak pisanja blog članka često traje više od nekoliko sati, čak i ako možeš upisati osamdeset riječi u minuti i tvoje su vještine pisanja su jako oštre.

Od početka ideje do konačnog pritiska na „Objavi“, možda će provesti nekoliko dana ili možda čak sedmica pišući post na blogu, ali važno je provesti te sate planirajući svoj post i čak razmišljajući o svom postu (da, razmišljanje se računa kao rad ako ste bloger) prije nego što ga zapravo napišeš.

Prije nego uzmeš digitalnu olovku u ruke, i staviš sve što smatraš da treba, na digitalni papir, moraš biti siguran/-a da imaš sve što je potrebno za sjedenje i pisanje. Mnogi blogeri ne smatraju „plan“ neophodnim, u principu i nije. Ja sam neko ko ima plan za sve, sve uz plan izgleda ljepše i urednije, i jako je dobra navika za bloging i život.

SEO DIO

Zašto je struktura teksta važna za SEO?

Struktura teksta dosta poboljšava čitljivost i time pomaže čitaocima da lakše razumiju tvoj tekst. Ako čitaoci bolje razumiju podatke koje im dajete, veća je vjerovatnoća da će pronaći odgovor na svoja pitanja.

kako napisati tekst za blog u 8 koraka?
Kako napisati tekst za blog u 8 koraka?

Kad Google primijeti, takozvanim korisničkim signalima, daješ vrijedne odgovore na određene upite, velika je vjerovatnoća da ćeš se tako popeti na Google ljestvici.

UDARNI NASLOV

Tvoj je naslov prva (i možda jedina) prilika da te čitaoci primijete. Nemoj to protraćiti!

Napišite zanimljiv naslov koji opisuje tvoju temu i uključuje ključnu riječ za optimizaciju za tražilice (SEO). Nemoj olako shvatati  ovo, nekada je napisati naslov jako teško.  Dovoljno zanimljiv naslov je nekada dovoljan da privuče tvoju publiku.

Tehnički, ovo je više tehnika pisanja, ali toliko je važan da se mora uključiti u ovu listu. Osim toga, važan je i način na koji prikazuješ naslov – trebaš biti siguran/-a da je jako istaknut na stranici.

PODNASLOVI

Poput naslova i podnaslovi ključni su za pomoć čitaocima da točno razumiju o čemu se radi u tvom postu (i zašto bi ga trebali čitati). Zapravo, oni su vjerojatno najvažniji alat za formatiranje bloga koji imaš.

Ne budi sramežljiv/-a što se tiče naslova i podnaslova. Iako ne želiš da prevladaju post, želiš ih upotrijebiti za razbijanje dugih tekstova.

Slobodno koristi razne naslove i podnaslove u svojim postovima. Koncepti na višoj razini trebali bi biti veće veličine (ovdje govorimo o H2 oznakama), dok bi podteme trebale biti manje i smještene ispod većih naslova (govorim o H3, H4 i tako dalje).

Što se tiče privlačenja pažnje čitaoca, budi što kreativniji/-a! Naslovi i slike su naravno ključni. Da bi zaista privukli pažnju, razmisli o upotrebi sadržaja poput:

Videozapisi

Infografika

Dijaprojekcije

Podcasti

Stolovi

Grafikoni i grafikoni

Ugrađeni društveni mediji (npr. Gumbi “Click to Tweet”)

Sve su to izvrsni načini za privlačenje pažnje.

Posjetite portal radiostanica.ba, mjesto sa najvećom koncentracijom radio stanica na jednom mjestu.