Skip to main content

Zubni implanti u Srbiji – Srbija je već godinama centar dentalnog turizma u Evropi. Višestruko niže cene po kojima se ugrađuju zubni implanti privlače najčešće gastarbajtere iz Nemačke, Švajcarske i Austije, ali i susede iz BiH i Hrvatske.

Dolaze i izvorni stanovnici zemalja Zapadne i Severne Evrope jer se način rada i kvalitet ne razlikuju od onih u njihovim matičnim zemljama.

Zubni implanti služe da se pacijenti oslobode klimavih totalnih proteza, koje ih često žuljaju ili spadaju. Kompletnu bezubost rešavaju tom najsavremenijom dentalnom tehnologijom, a vrlo često i ispune svoj san o holivudskom osmehu.

zubni implanti u srbiji - ordinacija dr lolin

Zubni implanti su najsavremenije rešenje bezubosti

Zubni implanti su najsavremenije rešenje potpune bezubosti ili nedostatka jednog ili više zuba. Blistav osmeh i potpuna funkcionalnost im daje prednost u odnosu na sve druge procedure nadokande zuba. Čak i privremenim zubima na implantataima se može žvakati gotovo sva hrana, dok stalni, fiksni, zubi na implantataima u potpunosti imitiraju prirodne zube.

Napretkom moderne implantologije skoro svim pacijentima je omogućeno da imaju fiksne zube koji se ne vade iz usta. Danas je operativna procedura znatno pojednostavljena. Trend je da se izbegavaju komplikovane operacije presađivanja kosti posle kojih je oporavak dugačak.

All on 6 – svi zubi na 6 implantata

All on 6 spada u popularnu metodu ugradnje implantata. Osim nje postoji i All on 4. Razlikuju se po tome što se u vilicu ugrađuju šest ili četiri implantata, koji nose most od najčešće 12 privremenih, a potom i stalnih zuba.

All on 6 zubni implanti je indikovana kada je potrebno izvaditi sve preostale zube iz vilice i postoji dovoljno kosti za ugradnju 6 implantata ili kada pacijent već nema nijedan svoj zub i nosi totalne proteze koje mu ne odgovaraju.

Ranije su zubni implanti bili jednodelni, danas se sastoje iz dva dela – dela koji se potapa u kost i nastavka preko koga se postavlja zub. To stomatologu omogućava da promeni kosinu i nagib implantata. Ako je zubni implant postavljen ukoso, zbog okolne anatomije, gornji deo može stajati ravno. Tako da se zubni most lakše postavlja preko implantata.

Posebna pogodnost ugradnje zubnih implantata je što pacijenti za svega nekoliko dana mogu dobiti nove, fiksne zube, koji se ne vade iz usta.

Snimanje zuba na licu mesta

Pre svega, pacijetni treba da kontaktiraju ordinaciju u kojoj žele da ugrađuju zubne implante. Kada odluče i zakažu termin radi se snimanje zuba. Najbolje je da pacijenti odaberu ordinaciji u kojoj na licu mesta mogu uraditi 3D snimak zuba.

Jedino na osnovu snimka stomatolog može dati pravu dijagnozu i plan terapije. Ne njemu će videti da li neku zubi treba da se vade, da li pacijent ima dovoljno kosti za ugradnju implantata i koliko ih je potrebno ugraditi. Na osnovu svega toga će pacijent odmah saznati i tačne troškove.

Ukoliko je u pitanju parcijalna bezubost, pa nedostaju tri ili četiri zuba, dovoljno je ugraditi dva, a ne tri ili četiri implantata. Preko njih se potom postavlja most koji zamenjuje sve te zube koji nedostaju.

Kako izgleda ugradnja implantata?

Bilo da je u pitanju All on 6 ili All on 4 tehnika, sama ugradnja implantata ne traje dugo.

Tokom jedne posete stomatologu prvo se vade zubi koji su za vađenje i odmah postavljaju zubni implanti  u kost vilice. Potom se uzimaju otisci za fiksne, privremene zube, koje pacijent nositi četiri meseca, sve dok implantati ne srastu sa kostima.

Privremeni zubi služe i da se pacijent navikne na zube koje sam ne može izvaditi iz usta. Na osnovu njih, konsultujući se sa stomatologom, bira da li želi tanje, deblje, krupnije, sitnije, svetlije ili tamnije stalne zube.

5 dana do novih zuba

U savremenom svetu pacijenti traže da budu što kraće bez zuba. Privremene zube na implantatima pacijent može dobiti u roku od 5 do 7 dana. Za izradu stalnih zuba potrebno je više vremena, najčešče 10 do 15 dana.

Boli li ugradnja implantata?

Postavljanje zubnih implantata se radi u lokalnoj anesteziji. Pacijenti tvrde da sama procedura nije bolna. Nakon operacije se može javiti otok, koji prolazi u roku od nekoliko dana. Spoljašnju stranu vilice gde su ugrađeni implanti potrebno je hladiti oblogama.

Bol je kratkotrajan i uz primenu analgetika brzo prolazi. Tablete protiv bolova drugi dan većini pacijenata više nisu potrebne.

Vrste stalnih zuba na implantatima

Najtraženiji su cirkonijumski ili metalokeramički zubi. U pitanju su šrafljene verzije zuba, koje se u ordinaciji mogu skinuti sa implantata. Upravo uz odabir bleach boja na zubima, čak i oni pacijenti, koji nisu imali nijedan svoj zub, sada mogu dobiti holivudski osmeh.

Pratite naš blog za razne zanimljivosti!